Bevrijdingsfilm 2015

In het kader van 70 jaar bevrijding heeft basisschool De Morgenster uit Geldermalsen, samen met de lokale omroep RTV Betuwe en het 4 en 5 mei comité een documentaire gemaakt over de Tweede Wereld oorlog in Geldermalsen. De generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner, de initiatiefnemers vinden het belangrijk echte verhalen door te vertellen voor volgende generaties. De film van ongeveer 20 minuten zal in première gaan tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei op het marktplein van Geldermalsen en daar doorlopend vertoond worden in grandcafé Le Mélangeur. Daarna wordt de documentaire ook uitgezonden op de lokale tv en is deze ook via internet (het RTV YouTube kanaal) te bekijken.

Doel van de film is echte verhalen op te tekenen, juist vanuit het perspectief van het kind. De interviews worden dan ook door kinderen verzorgd, ze hebben vooraf goed nagedacht over de vragen die ze mochten stellen. Zoals ´Wat maakte u zelf mee?´, ´Wat is uw belangrijkste eigen herinnering?´, ´Wat aten jullie?´, ´Moesten jullie schuilen´, ´Kon je naar school en spelen in de oorlog? ‘, ‘Hoe was de sfeer overdag en in de nacht?’ en ‘Welke boodschap heeft u voor kinderen van nu?’. Juist door de ogen van het kind komen er ontroerende en inspirerende verhalen naar voren. Geen verhalen over andere mensen, maar van de mensen zelf, over zichzelf.

In het filmproject interviewen duo’s van kinderen drie inwoners van Geldermalsen van toen. En niet zo maar inwoners, maar mensen die toen kind waren en onderduikers in huis hadden of een vader in het verzet. Verhalen waar je even stil van wordt, verhalen die om de hoek in eigen dorp echt gebeurd zijn. Deze film heeft nu al historische waarde, kinderen kunnen de komende jaren de film samen in de klas bekijken en bespreken in aanloop naar de 4 en 5 mei activiteiten.

De film is voor iedereen te bekijken:
https://youtu.be/Kynl1eOJmiQ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.