Terugblik 2014

Op 2014 was er in Geldermalsen weer een indrukwekkende en druk bezochte 4 mei herdenking en op 5 mei een bescheiden, maar zonovergoten en charmant bevrijdingsfestival in Geldermalsen.

Herdenking 4 Mei (22 van 156)

Hieronder treft u een aantal foto’s aan van de hand van Stef van Gelderen.
Aan de linkerzijde van de webpagina’s vindt u in een aantal widgets nog meer afbeeldingen  van Stef, gemaakt op 4 en 5 mei 2014. Als u klikt op één van de afbeeldingen in de widgets krijgt u een (grotere) carrousel te zien en kunt u door de afbeeldingen bladeren.

Herdenking 4 Mei (56 van 156)

Aan de linkerzijde van de webpagina’s vindt u in een aantal widgets nog meer afbeeldingen  van Stef van Gelderen, gemaakt op 4 en 5 mei 2014. Als u klikt op één van de afbeeldingen in de widgets krijgt u een fotocarrousel te zien en kunt u door de afbeeldingen bladeren.

Herdenking 4 Mei (82 van 156)

Nieuwsblad Geldermalsen schreef:

Herdenken en vieren in Geldermalsen
06-05-2014

GELDERMALSEN – ,,De dodenherdenking in Geldermalsen werd door ruim driehonderd mensen bezocht en was daarmee wederom een succes.” Aan het woord is Annelies Brand, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Geldermalsen. Afgelopen zondag werd voor de tweede keer een integrale dodenherdenking gehouden door het comité. Brand: ,,Ik heb het gevoel dat we echt een traditie aan het inzetten zijn.”

door Sophie van Hogendorp

Rond half zeven verzamelden zich steeds meer mensen op het Geldermalsense Marktplein. Vervolgens mochten zes kinderen van de Morgenster en de Jan Harmenshof een zelfgeschreven gedicht voordragen. Brand: ,,Ter plekke meldden zich nog meer deelnemers aan om een gedicht voor te lezen, uiteindelijk waren er daarom negen verschillende kinderen te horen. Dat is mooi, het betekent dat de herdenking in Geldermalsen echt gaat leven.” Alle aanwezigen op het Marktplein kregen vervolgens een roos en startten met een stille toch richting de begraafplaats. Brand: ,,Voorop liepen de scouts met de kransen en daarachter alle deelnemers. Een indrukwekkend gezicht. Wat het extra bijzonder maakte, was het feit dat er vijf veteranen meeliepen, waarvan drie in uniform. Het thema van dit jaar was ‘Vrijheid geef je door’ en met de betrokkenheid van de basisschoolkinderen, scouts, volwassenen en veteranen kwam dit goed tot uiting.”

Eenmaal aangekomen op de begraafplaats werden de kransen bij de graven gelegd en hield wethouder Niko Wiendels een indringende toespraak over onvoorwaardelijke vrede. Na de herdenking, waarbij het muisstil was op de begraafplaats, werden de rozen bij de graven gelegd. Brand: ,,Omdat we niet alleen de doden moeten herdenken, maar ook de vrijheid moeten vieren, hebben we ook op 5 mei een programma samengesteld. Op het Marktplein werd muziek gemaakt, gaf kindercircus Pippin een voorstelling, was er een kleine vrijmarkt en waren er oude legervoertuigen te zien. Als afsluiting van de dag was er een fly-by over het dorp. Al met al kunnen we tevreden terugkijken en hoop ik dat we hier een traditie van kunnen maken.”

Het originele artikel is hier terug te vinden.

 Bevrijdings feest Geldermalsen 5 Mei-1Foto: Stef van Gelderen ©

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.