Verzet in WOII

Onderstaande informatie is overgenomen uit: Folder Straatnaamgeving Verzetsstrijders Plan Kalenberg, Meteren. Voorlichting Geldermalsen i.s.m. de werkcluster Bestuurssecretariaat Mei 1995.

Onderstaande informatie en meer is ook terug te vinden op: www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl.

Op verzoek van de Groep Verzet West-Betuwe 1940-1945, heeft de Gemeente Geldermalsen in 1995 besloten de straatnamen in de nieuwe woonwijk “Kalenberg” als eerbetoon te vernoemen naar mensen die gedurende de bezetting een actieve rol hebben gespeeld in het verzet in Geldermalsen en omstreken. De straten in “Kalenberg” dragen de naam van mannen en vrouwen, die elk op hun eigen wijze, een rol hebben gespeeld in het plaatselijk verzet. Sommigen van hen waren betrokken bij illegale verzetsorganisaties als de “Landelijke Organisatie tot Hulp aan Onderduikers” (LO) of de plaatselijke afdeling van de “Landelijke Knokploegen” (LKP). Anderen werkten individueel. Allen hebben met elkaar gemeen dat zij opstonden tegen de bezetter en zich sterk maakten voor degenen die werden vervolgd en verdrukt. Zij waren ondermeer betrokken bij overvallen op distributiekantoren, de verzorging van onderduikers, sabotage, het vervalsen van papieren, de spoorwegstaking, het vervaardigen en distribueren van illegale lectuur, opslag en verspreiding van wapens en het koerierswerk. De mannen en vrouwen die zijn vernoemd in “Kalenberg” stonden vanzelfsprekend niet alleen in hun verzet tegen de Duitsers. Zij werden geholpen door vele anderen wiens naam hier niet genoemd wordt maar dat zeker zouden hebben verdiend. De straten in “Kalenberg” verwijzen in het bijzonder naar de verzetsdaden van een dertiental personen, maar gezamenlijk houden zij de herinnering levend aan al diegenen die zich hebben ingezet voor het verzet in onze regio en daarmee hebben bijgedragen aan het bespoedigen van de bevrijding.


Meteren, waar veel straten naar verzetsstrijders werden vernoemd (Google Maps)

SIMON ABRAHAMSE
Simon Abrahamse is geboren op 1 augustus 1906 te Oostkapelle en overleden op 1 december 1990 in Tiel. Het huis van de familie Abrahamse was gedurende de oorlog een ontmoetingspunt voor koeriers en het onderkomen van onderduikers. Ook illegale lectuur kon bij hen worden opgeslagen. Simon Abrahamse heeft in het verzet samengewerkt met Johannes van Zanten, de plaatselijke knokploegleider.

JAN HENDRIK DERKSEN
Jan Hendrik Derksen, in de illegaliteit bekend als Piet, werd op 6 mei 1903 geboren in Valburg en overleed op 13 mei 1952 in Geldermalsen. Hij was lid van de illegale verzetsorganisatie LO en als zodanig betrokken bij de verzorging van onderduikers door middel van bonkaarten en het zoeken van veilige adressen. Het hele gezin Derksen moest onderduiken nadat Jan Hendrik Derksen mensen die waren betrokken bij de spoorwegstaking, had aangespoord hun staking voort te zetten.

HUIBERT JAKOB GANZEMAN
Huibert Jakob Ganzeman werd op 18 juni 1918 geboren in Deil en overleed op 11 februari 1994 in Geldermalsen. Tijdens de bezetting maakte hij deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten, Gewest 8 Utrecht, District IX, 2e Compagnie. Hij was lid van de illegale verzetsorganisaties Landelijke Organisatie tot Hulp aan Onderduikers en Landelijke Knokploegen. Omstreeks 1941/1942 was Huibert Ganzeman actief betrokken bij hulp aan onderduikers en wapenvervoer. Enkele dagen voor de bevrijding heeft hij bijgedragen aan het onklaar maken van een springlading onder de Lingebrug in Geldermalsen.

CHRISTIAAN VAN HOLTHE
Christiaan van Holthe is op 19 december 1903 geboren in Den Haag en op 17 april 1945 overleden te Ravensbrück (DId.). In de oorlog woonde hij in Buurmalsen en was hij één van de eerste leden van de Orde Dienst. Werkzaamheden verrichtte hij ook voor de inlichtingendienst en voor de grondorganisatie die verantwoordelijkheid droeg voor de verzorging van Engelse parachutisten. Bij werkzaamheden met betrekking tot de oprichting en organisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten, is Christiaan van Holthe op 22 november 1944 door de Duitsers opgepakt bij de Kamer van Koophandel in Utrecht. Na eerder te zijn gedetineerd in de kampen Amersfoort, Neuengamme en Wattenscheidt, is hij aan het einde van de oorlog overleden aan uitputting in een treinwagon die net buiten Neuengamme werd afgerangeerd.

WILLEM JOZIAS VAN DER HOOFT
Willem Jozias van der Hooft is op 18 november 1907 geboren in Waterlandkerkje (Z) en op 27 oktober 1990, overleden in Leusden. Gedurende de bezetting was hij arts in Beesd en heeft hij hulp en verzorging verleend aan onderduikers, joden en piloten. Ook was hij betrokken bij verscheidene sabotageactiviteiten. Zo maakt hij met bijvoorbeeld springladingen onklaar worden met hulp van injectienaalden en waterstofperoxide waar hij als arts over beschikte. Tevens was Willem Jozias van der Hooft betrokken bij de distributie van bonkaarten en heeft hij spoorweg werknemers uitbetaald ten tijde van de spoorwegstaking.

JOHANNA HENRIETTA LIEVENSE- VAN HERWAARDEN
Johanna Henrietta Lievense- van Herwaarden, bij mensen uit het verzet bekend als tante Jet, is op 28 november 1899 geboren in Asperen en op 25 oktober 1973 overleden in Geldermalsen. Zij was een belangrijk contact van Johannes van Zanten, de plaatselijke knokploeg- leider. Tante Jet, ook wel de moeder van het verzet genoemd, stond altijd klaar voor onderduikers en koeriers. Zij was tevens betrokken bij de distributie van illegale lectuur en kon op die manier belangrijke informatie verschaffen aan diverse verzetsgroepen uit de regio.

JOHAN ANTONIE LEO VAN MEERTEN
Johan Antonie Leo van Meerten, in de illegaliteit bekend als Joke, is op 31 augustus 1914 geboren te Hilversum en op 19 maart 1984 in Delft overleden. Hij lag met zijn woonark in de Korne nabij Buurmalsen en was betrokken bij de organisatie van “crossings” en de verificatie van voor het verzet belangrijke informatie. Joke onderhield contacten met knokploegleider Van Zanten en was samen met hem verantwoordelijk voor tal van sabotagehandelingen.

GERBRAND HENDRIK CHRISTIAAN FREDERIK SIEBRANDS
Gerbrand Hendrik Christiaan Frederik Siebrands is op 3 maart 1914 geboren in Amsterdam en op 24 september 1986 overleden te Scherpenzeel. Hij heeft deel uitgemaakt van de Binnenlandse Strijdkrachten, Gewest 8 Utrecht, District IX en was lid van de illegale verzetsorganisaties LO en LKP in de regio Geldermalsen. Gerbrand Siebrands was gedurende de bezetting ondermeer betrokken bij de voorbereiding van overvallen op distributiekantoren, het Periodiek onttrekken van kaarten aan het bevolkingsregister, sabotage en wapendistributie. Ook heeft hij bijgedragen aan het verschijnen van het illegale blad Trouw en de hulpverlening aan onderduikers. Door één van zijn acties hebben ongeveer 200 personen gebruik kunnen maken van door hem vervalste papieren.

ALBERTUS HENDRIKUS HETTINGAR TOLHUISEN
Albertus Hendrikus Hettingar Tolhuisen is op 2 november 1919 geboren in Buurmalsen en overleden op 22 april 1991 in Geldermalsen. Hij was in het verzet betrokken bij de distributie van bonkaarten en het onderbrengen en verplaatsen van onderduikers. Tweemaal is Albertus Tolhuisen erin geslaagd een persoon van een transport naar het concentratiekamp Amersfoort te halen.

LAMBERTUS WILDSCHUT
Lambertus Wildschut is op 15 september 1916 geboren in ‘s-Hertogenbosch en overleden te Veghel op 18 oktober 1986. Tijdens de bezettingsjaren was hij politieman in Geldermalsen. Hij was lid van de illegale verzetsorganisatie “Landelijke Knokploegen” en vanaf 1943, onder leiding van Johannes Post, betrokken bij diverse overvallen op distributiekantoren, politiebureaus en de befaamde aanslag op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Vanaf 1944 heeft Lambertus Wildschut zelf moeten onderduiken.

FREDERIK ANTONIJ WONNINK
Frederik Antonij Wonnink is op 29 april 1918 geboren te Vorden en op 4 april 1989 overleden in Arnhem. Als politieman was hij werkzaam in de regio Zetten-Kesteren en werd hij regelmatig overgeplaatst naar Geldermalsen. Vanaf 1943 was hij betrokken bij het plaatsen en verzorgen van onderduikers en het verspreiden van illegale lectuur. Hiernaast verleende hij zijn medewerking aan tal van sabotageacties en het vervoer van wapens.

JOHANNES VAN ZANTEN
Johannes van Zanten, in het verzet bekend als Van Buren, is op 1 juni 1911 in Culemborg geboren. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de verzetsgeschiedenis van de Betuwe. De bouwkeet van de Heidemij, die tijdens de oorlog stond aan de Burg. Roozeveld van der Venlaan in Geldermalsen, diende als plaats van samenkomst voor de knokploeg die onder zijn leiding opereerde. Deze knokploeg was verantwoordelijk voor een groot aantal aanslagen op distributiekantoren en gemeentehuizen. Landelijke bekendheid geniet de overval van deze ploeg op de gemeentesecretarie van Tilburg in januari 1944. De actie leverde 105.000 zegels op die nodig waren voor de vervaardiging van persoonsbewijzen en op die wijze in handen kwamen van de LO. Ook bonkaarten, buitgemaakt tijdens andere acties, vonden via Johannes van Zanten hun weg naar onderduikers. In 1944 werd hij door de Duitsers gearresteerd die hem op 2 december in Apeldoorn hebben gefusilleerd.

JAN VAN ZEE
Jan van Zee is op 27 februari 1902 geboren in Poederoijen en overleden op 23 september 1987 in Buren. Jan van Zee, in de oorlogsjaren smid en fietsenmaker in Geldermalsen, heeft deel uitgemaakt van de Binnenlandse Strijdkrachten, Gewest 8 Utrecht en van het Plaatselijk Commando in Geldermalsen. Ook was hij lid van de illegale verzetsorganisatie LO en was hij betrokken bij de opslag van wapens en het organiseren van de financiële ondersteuning voor de spoorwegstakers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.